Search
Close this search box.

2η Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ για τις Προεδρικές 2023

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία που προκύπτουν από τη 2η δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ, κυρίως σε σχέση με το πώς αξιολογούν τους υποψηφίους οι ψηφοφόροι

1. Η τάση που καταγράφεται επιβεβαιώνει και τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται

Φαίνεται να είναι δεδομένη η παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη στον β’ γύρο των εκλογών (αν λάβουμε υπόψη αποκλειστικά τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις), όπως επίσης, και η “μάχη” που θα δοθεί μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη για εξασφάλιση θέσης στη 2η Κυριακή. Όπως έχω αναφέρει αρκετές φορές, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, όσο κοντεύουν οι εκλογές θα βλέπουν τα νούμερά τους να συρρικνώνονται. Ενδεικτικά, αυτό επιβεβαιώνεται εν μέρει από τα νούμερα που καταγράφει ο Αχιλλέας Δημητριάδης (μείωση 4,2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ).

2. Οι διεργασίες των κομμάτων έχουν πολλά περιθώρια να διαφοροποιήσουν το σκηνικό και να επηρεάσουν τις συσπειρώσεις

Ο μόνος υποψήφιος που υποστηρίζεται από κόμμα και καταγράφει ένα σχετικά ψηλό ποσοστό συσπείρωσης, είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 65%. Η τάση και η προϊστορία μας δείχνει ότι το ΑΚΕΛ θα καταφέρει να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά συσπείρωσης του. Ωστόσο, παρουσιάζονται τα εξής παράδοξα στη δημοσκόπηση: (α) η μηδενική στήριξη Μαυρογιάννη από άτομα που ψήφισαν Οικολόγους το 2021 – που πολύ πιθανόν να προκύπτει λόγω της δειγματοληψίας που έγινε με αποτέλεσμα οι Οικολόγοι να υποεκπροσωπούνται, και (β) το 8% ψηφοφόρων του ΕΛαΜ που δήλωσαν ότι θα τον ψηφίσουν.

Ιδιαίτερα περίπλοκη είναι η κατάσταση με τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, οι οποίοι παρουσιάζονται διχασμένοι μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται να αποκτά μια δυναμική και εντός ΕΛαΜ, κάτι που αναμένεται να αξιοποιήσει στη συνέχεια.

Από την άλλη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, καταφέρνει αυτό που λέμε “catch all“, συγκεντρώνοντας ψηφοφόρους από όλους τους πολιτικούς χώρους. Βέβαια, το στοίχημα για τον ίδιο είναι να καταφέρει να διατηρήσει αυτή την “πολυσυλλεκτικότητα” μέχρι τις εκλογές. Ενδεχομένως, η έκθεση στην υποία θα αναγκαστεί να υποκύψει στη συνέχεια, και ο χαρακτήρας μιας προεκλογικής περιόδου, να περιορίσουν τη διείσδυση του σε τρίτα κόμματα (δηλ. πέραν του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ).

3. Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται (και πάλι, αποκλειστικά βάσει των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων) πως μπορεί να επικρατήσει άνετα τόσο με αντίπαλο τον Αβέρωφ Νεοφύτου, όσο και με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Από την άλλη, στο σενάριο να βρεθούν στον β’ γύρο οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, και το αποτέλεσμα φαίνεται να κρίνεται οριακά.

4. Πώς αξιολογούν οι ψηφοφόροι τους υποψηφίους; Το πώς θα επικοινωνηθεί το προφίλ των υποψηφίων θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους – Το καλύτερο “potential” έχει ο Μαυρογιάννης

Τις θετικότερες εντυπώσεις (όπως γράφτηκε ήδη πολλές φορές) συγκεντρώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Το προφίλ του “καλού παιδιού” δεν δείχνει να ανατρέπεται προς το παρόν. Ο κόσμος κρίνει ότι είναι αξιόπιστος, έντιμος, ότι έχει ηγετική προσωπικότητα, ότι εμπνέει, ότι είναι κοντά στον πολίτη και μπορεί να χειριστεί καλά τα καθημερινά του προβλήματα, ότι κατέχει κύρος στο εξωτερικό, ότι μπορεί να υποστηρίξει το προεδρικό προφίλ, και ότι με την εκλογή του θα διορίσει ικανά άτομα.

Ωστόσο, υστερεί κάπως ως προς τις ικανότητές του στα θέματα χειρισμού της οικονομίας και κυπριακού, αλλά και ως προς το κατά πόσον οι ψηφοφόροι τον θεωρούν αδιάφθορο. Φαίνεται για ακόμα μια φορά, ότι η προτίμηση στον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι αποτέλεσμα της επικοινωνιακής του στρατηγικής και όχι πολιτικών κριτηρίων.

Η 30ής πολιτική καριέρα του Αβέρωφ Νεοφύτου καθιστά δύσκολη την οποιαδήποτε ριζοσπαστική μεταβολή ως προς τον τρόπο που τον αντιλαμβάνεται ο μέσος ψηφοφόρος. Θα είναι μεγάλη η πρόκληση τα αρνητικά του γνωρίσματα να βελτιωθούν (δεν εμπνέει, δεν είναι αξιόπιστος, έχει απόσταση από τον πολίτη και δεν μπορεί να χειριστεί τα καθημερινά προβλήματα, δεν είναι έντιμος, δεν είναι αδιάφθορος, δεν πρόκειται να διορίσει ικανά άτομα αν εκλεγεί). Από την άλλη όμως, έχει τη δυνατότητα και όλα τα εργαλεία στη διάθεσή του για να “κτίσει” πάνω στα όσα θετικά αναγνωρίζει ο κόσμος για αυτόν (ηγετική προσωπικότητα, μπορεί να χειριστεί καλά την οικονομία, έχει κύρος στο εξωτερικό, προεδρικό προφίλ).

Παρά την αρνητική αξιολόγηση που λαμβάνει ως προς την αξιοπιστία του και την προσωπικότητά του, τις καλύτερες προοπτικές για να “κτίσει” το ιδανικό προφίλ τις έχει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Και αυτό πολύ απλά γιατί οι δύο βασικοί του αντιπάλοι, είναι για χρόνια στην πολιτική σκηνή, έχουν διαμορφώσει μια εικόνα προς τα έξω, και είναι ιδιαίτερα δύσκολο ο τρόπος με τον οποίο οι ψηφοφόροι τους αντιλαμβάνονται να ανατραπεί. Αντιθέτως, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, λόγω των θέσεων που κατείχε, αλλά και τις περιορισμένης παρουσίας του στα ΜΜΕ, αλλά και της απουσίας του από τα Social Media, ενδεχομένως να μην έχει επικοινωνήσει ένα συγκεκριμένο προφίλ. Κάτι που μπορεί να πράξει έχοντας 7 μήνες στη διάθεσή του, μέχρι τις εκλογές.

Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του θα αξιολογηθούν πιο “αυστηρά” κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας (αν είναι κοντά στον πολίτη, αν μπορεί να υποστηρίξει προεδρικό προφίλ, αν θα διορίσει ικανά άτομα να εκλεγεί) και θα είναι στο χέρι του να σχηματίσει μια θετικότερη εικόνα εμπνέοντας ή όχι τους ψηφοφόρους. Επίσης, η σταδιακή δημοσιοποίηση των θέσεων του θα επιτρέψουν στον κόσμο να τον αξιολογήσει ως προς την ικανότητα του να χειριστεί την οικονομία και τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας.