Σκέψεις με αφορμή το World Happiness Report για το 2023
Η κατάταξη που προκύπτει για φέτος έχει ως εξής:
1. Finland (βαθμολογία 7.80/10)
2. Denmark
3. Iceland
4. Israel
5. Netherlands
…
45. Serbia
46. Cyprus (βαθμολογία 6.13/10)
47. Japan
…
135. Sierra Leone
136. Lebanon
137. Afghanistan (βαθμολογία 1.85/10)
Η βαθμολογίες προκύπτουν από την αξιολόγηση 6 δεικτών/μεταβλητών:
1. GDP per capita (Κατά κεφαλήν ΑΕΠ)
2. Social Support (Κοινωνική στήριξη)
3. Healthy life expectancy (Υγεία)
4. Freedom to make life choices (Ελευθερία προσωπικών επιλογών)
5. Freedom from corruption (Διαφθορά)
6. Generosity (Γενναιοδωρία)
Η βαθμολογία κάθε δείκτη, επιτρέπει τη μέτρηση του βαθμού στον οποίο ο κάθε δείκτης επηρεάζει τη γενική ευτυχία των πολιτών μιας χώρας. Για παράδειγμα, στην Κύπρο, ο βαθμός ευτυχίας, δεν επηρεάζεται σε ιδιαίτερο βαθμό από την υγεία ή την διαφθορά, σε σύγκριση με το εισόδημα ή την κοινωνική υποστήριξη.
Αυτό φαίνεται να σχετίζεται με το ότι η Κύπρος είναι ένα “κράτος ειδικών συμφερόντων” (Special-Interest State), σύμφωνα με το ίδιο report. Ένα κράτος δηλαδή, που διοικείται με τρόπο που να ευνοούνται τα συμέροντα μιας άρχουσας ομάδας, η οποία δεν ελέγχεται επαρκώς από τους θεσμούς. Η Κύπρος ως ένα τέτοιο κράτος, χαρακτηρίζεται από περιορισμένες επενδύσεις προς αύξηση των δυνατοτήτων του και έχει τους μηχανισμούς για να “υπονομεύονται” ζητήματα όπως η υγεία και η διαφθορά στην αντίληψη των πολιτών του.
Έτσι, συντηρείται μια συνθήκη όπου ο βαθμός ευτυχίας του πληθυσμού, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα εισοδήματα του (GDP/capita) ή το κοινωνικό του κεφάλαιο (Social support). Αυτό εύκολα το παρατηρούμε σε επίπεδο καθημερινότητας. Τα δεδομένα απλά το επιβεβαιώνουν.