Search
Close this search box.

We’re only flying too close to the sun…

Έπαιζεν πριν λλίες μέρες μες το αυτοκίνητο το “No-one but you” των Queen. Το τραούδι που εγράψαν σαν tribute στον Freddie Mercury μετά τον θάνατό του. Όποτε παίξει τούτο το τραούδι σαν είμαι παρόν, αυτόματα, νιώθω μιαν υποχρέωση να φλυαρίσω λλίο για το νόημα του. Έτσι, για ακόμα μια φοράν άρκεψα να εξηγώ το νόημα πίσω που τούτο το “απλό” για αρκετούς tribute στον ίσως-μεγαλύτερο-show man όλων των εποχών.

Τουλάχιστον, για το κομμάτι στο τραούδι που μου κινεί το ενδιαφέρον τζιαι βρίσκω τζιαι μιας μορφής ταύτιση. Φαντάζουμαι, τζιαι πολλοί άλλοι μαζί.

Στο ρεφραίν το τραούδι λαλεί:

“One by one
Only the Good die young
They’re only flying too close to the sun
And life goes on –
Without you…”

Για μένα, ο πιο ενδιαφέρον στίχος του τραουθκιού εν τζιείνο το “They’re only flying too close to the sun”. Είναι τούτο που καταλάβω εγώ άμαν μου λαλούν πολλοί για κάτι φράσεις τύπου “carpe diem” τζιαι “μια ζωή την έχουμε”.

Το να “πετάς πολλά κοντά στον ήλιο” εν είναι κάτι αφηρημένο, αλλά μια αναφορά στην αρχαία ελληνική μυθολογία – που παρά τις πολλές τσιόφτες που περιλαμβάνει, έχει τζιαι πολλά πράματα να μας διδάξει. Συγκεκριμένα, ο συγκεκριμένος στίχος αναφέρεται στον μύθο του Δαίδαλου τζιαι του Ίκαρου.

Έννεν καθόλου τυχαίο τζιαι το cover του δίσκου που εκυκλοφόρησεν τότε.

Για την ιστορία, ο Δαίδαλος ήταν ένας διάσημος αρχιτέκτονας τζιαι γλύπτης στην Αρχαία Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Μίνωας, ο τότε βασιλιάς της Κρήτης εζήτησε που τον Δαίδαλο να σχεδιάσει ένα κτίριο για να φυλακίσει τον Μινώταυρο (γνωστό πλάσμα ως μισός άνθρωπος – μισός ταύρος). Κάπως έτσι, ο Δαίδαλος εκατασκεύασε τον γνωστό “λαβύρινθο”. Για να τον ευχαριστήσει ο Μίνωας, εκάλεσεν τον στο παλάτι του με τον γιο του τον Ίκαρο. Τότε, στην Κρήτη έφτασε τζιαι ο Θησέας για να σκοτώσει τον Μινώταυρο, τον οποίο ερωτεύτηκε η κόρη του Μίνωα, η Αριάδνη, η οποία επαρακάλεσεν τον Δαίδαλο να της πει πώς ο Θησέας θα εμπορούσε να φκει που τον λαβύρινθο. Η ιστορία με το νήμα γνωστή. Ο Θησέας εσκότωσεν τον Μινώταυρο, εφκήκεν που τον λαβύρινθο, τζιαι εκλέφτηκε με την Αριάδνη.

Ο Μίνωας μόλις ενημερώθηκε ότι ο Δαίδαλος εσυνέβαλε στο όλο love story, αποφάσισε να φυλακίσει τον Δαίδαλο τζιαι τον Ίκαρο μέσα στον Λαβύρινθο.

Μη μπορώντας να φκουν που τον λαβύρινθο, ο Δαίδαλος, παρατηρώντας τα πουλιά στον ουρανό, είχε την ιδέα να κατασκευάσει δύο σετ φτερών για να πετάσει μαζί με τον Ίκαρο μακριά που τον λαβύρινθο. Σιγά-σιγά, μαζεύοντας πούπουλα τζιαι χρησιμοποιώντας κερί, εκατάφερεν να κατασκευάσει τα φτερά που ήθελε.

Πριν αρκέψουν να πετούν, ο Δαίδαλος είπε του Ίκαρου να μεν πετά πολλά χαμηλά, γιατί το νερό της θάλασσας θα εκατέστρεφε τα πούπουλα, αλλά ούτε πολλά ψηλά γιατί το κερί θα έλιωνε που τον ήλιο τζιαι το κατασκεύασμα θα διαλυόταν.

Ο Ίκαρος όμως, όσο παραπάνω πετούσε, τόσο πιο πολλά ενθουσιαζόταν τζιαι εκινούσε τα φτερά πιο δυνατά για να φτάσει ακόμα πιο ψηλά. Ήθελε να φτάσει πιο ψηλά, ακόμα πιο ψηλά, ακόμα πιο ψηλά…

Έτσι, ο Ίκαρος εκατάληξε να πετά πολλά κοντά στον ήλιο, με αποτέλεσμα το κερί να λιώσει, τα φτερά να καταστραφούν, τζιαι τζιείνος να πέσει στη θάλασσα (Ικάριο Πέλαγος) τζιαι να βρεθεί νεκρός σε ένα νησί της περιοχής (Ικαρία).

Πολλοί λεν ότι το ηθικό δίδαγμα του μύθου είναι ότι πρέπει να ακούμε τι μας λεν οι άνθρωποι γύρω μας, να μεν είμαστε επιπόλαιοι τζιαι να μεν αδιαφορούμεν για τες συμβουλές των μεγαλύτερων μας. Εγώ όμως, έχω μια πολύ διαφορετική ανάγνωση. Τζιαι κάπου δαμέ μπαίνει τζιαι ο ίδιος ο βίος του Freddie Mercury.

Οι Queen εχρησιμοποιήσαν τον συγκεκριμένο στίχο για να περιγράψουν τη ζωή του Freddie Mercury. Μια ζωή που εκατάφερεν να τη φέρει στα δικά του μέτρα, μακριά που τους περιορισμούς που έθετε η τότε πουριτανή κοινωνία, η αυστηρά δεσμευμένη στη συμμόρφωση, υποταγμένη στον καθωσπρεπισμό τζιαι τον συντηρητισμό. Ενδιαφέρουσα τζιαι ταυτόχρονα επικίνδυνη. Έτσι, ο Freddie Mercury έβρισκε την ομορφκιά τζιαι την αξία στη ζωή. Όση τζι αν ήταν η διάρκεια της. Anyway, κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί έστω τζιαι μιαν ώρα της.

Το ίδιο τζιαι ο Ίκαρος. Άρεσεν του που επετούσε ψηλά. Το να “πετάς πολλά κοντά στον ήλιο” δεν είναι απαραίτητα καταστροφικό. Το σπουδαίο είναι να μεν βρεθείς σαν είσαι “κοντά στον ήλιο”, μέσα στη “θάλασσα”.

Ο Freddie Mercury τζιαι ο Ίκαρος θα μπορούσαν να είναι ο οποιοσδήποτε από εμάς. Ο καθένας έχει τον δικό του “ήλιο” τζιαι τον δικό του ορισμό του “πετώ ψηλά”. Κανένας τρίτος δεν μπορεί να το καθορίσει για άλλους. Τζιαι άμαν κάμουμεν τους παραλληλισμούς, μπορούμε να δούμε πόσοι “ήλιοι” τζιαι πόσα διαφορετικά “ύψη” μας περικυκλώνουν κάθε μέρα, τζι εμείς πολλές φορές, μάταια προσπαθούμεν να προσαρμοστούμεν σε ούλλα.

Ωσπου να τελειώσω τη φλυαρία εφτάσαμεν ήδη. Ενόμιζα ότι εμετάφερα το νόημα σωστά. Το τι εκράτησαν οι άλλοι όμως ήταν το “έννεν μόνο οι καλοί που φεύκουν νέοι” (που το “only the good die young”). Είχα κουραστεί που το πολλύ μπλα-μπλα όμως, τζιαι επόνησα την κκελλέ μου. Μιαν άλλη φορά, ίσως καταφέρω να κολλήσει τζιαι κάτι περισσότερο.

*Υπάρχουν ενδιαφέροντα πράματα να θκιεβάσετε για το “Σύνδρομο του Ίκαρου” ΕΔΩ.
share this