Search
Close this search box.

Troll accounts και troll υποψήφιοι

Νίκος Χριστοδουλίδης. Συζητούμε συχνά τελευταία, ότι είναι ο μόνος ίσως υποψήφιος Πρόεδρος στον Δυτικό κόσμο που είναι ανενεργός στο Twitter (τελευταίο tweet στις 07/07/22). “Τα trolls του όμως δουλεύκουν κανονικά”. Εκεί καταλήξαμε, γιατί, μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν μπορεί να το αντιληφθεί.

Το σημερινό δημοσίευμα του Πολίτη (18/09/2022) δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη. Όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο, γνώριζαν από καιρό ότι η επικοινωνιακή του στρατηγική επιτελείται από “τρίτους”. Ιδιωτικά, από τους γνωστούς-άγνωστους. Διαδικτυακά, κυρίως από trolls ή fake accounts. Μάλιστα, οι λογαριασμοί που “επιστράτευσε” ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε Facebook και Twitter, είναι τόσοι πολλοί, που είναι ενδεχομένως ανούσιο να μπούμε στη διαδικασία απαρίθμησης τους. Αρκεί να πούμε ότι το πρόσωπο που ανακοίνωσε πρώτο την εξαγγελία της υποψηφιότητας του, αλλά και παρουσιαζόταν ως το κύριο πρόσωπο πίσω από την καμπάνια του, ήταν το προφίλ Alekos Triantafyllis (το ομολογεί ο Μανώλης Κυριάκου στη συνέντευξη του στον Πολίτη). Από εδώ, μπορεί ο καθένας να εξάγει τα συμπεράσματα του για τη σοβαρότητα και την εντιμότητα της συγκεκριμένης υποψηφιότητας.

Πώς διαφορετικά θα μπορούσε να διατηρήσει για μια προεκλογική το προφίλ του “καλού παιδιού”; Το είχα πει ξανά άλλωστε, Δεδομένης της φύσης μιας προεκλογικής περιόδου, γνωρίζουμε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα εκτεθεί πολλές φορές μέχρι την ημέρα των εκλογών, λόγω του ότι είναι αδύνατο να διατηρήσει το επικοινωνιακό περιβάλλον γύρω του, τόσο ασφαλές για τον ίδιο. Επομένως, η δυναμική του αναπόφευκτα θα φθαρεί. Άλλο να έχει κόστος ένας Alekos Triantafyllis, άλλο μια Anastasia Zisimou, και άλλο ο “άνθρωπος του Θεού” (κατά τον ίδιο), Νίκος Χριστοδουλίδης. Βέβαια, το κόστος τελικά δεν θα το αποφύγει, γιατί το “καράβι” του μπάζει νερά. Μάλλον καλύτερα, η “τέντα” του (άρθρο μου για την “τέντα” και τον undercover λαϊκισμό του Νίκου Χριστοδουλίδη).

Ως πρακτική, η δημιουργία fake και troll accounts δεν είναι κάτι που δεν συνηθίζεται στον χώρο της πολιτικής επικοινωνίας. Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί έχουν τη δική τους ομάδα trolls διαδικτυακής περιφρούρησης, όπως επίσης και τα κόμματα (είναι γνωστές οι διάφορες σελίδες “ενημέρωσης” και σατιρικού σχολιασμού της επικαιρότητας που εξυπηρετούν ξεκάθαρα συγκεκριμένες πολιτικές ατζέντες). Ο Νίκος Χριστοδουλίδης όμως, πήγε στο επόμενο επίπεδο. Προσωπικές επιθέσεις, χαρακτηρισμοί, λάσπη ως αποτέλεσμα δικής του απαίτησης! Ανάλογη εμπειρία είχα και εγώ στο Twitter, όπου κατά καιρούς σχολιάζω διάφορα θέματα του αφορούν στον κάθε υποψήφιο, και δέχθηκα γελοία επικριτικά σχόλια.

Με αυτά και με αυτά, είναι καιρός να αποδεκτούμε ότι, ο υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι η επιτομή της πολιτικής που καθημερινά όλοι λένε ότι έχουν αηδιάσει. Τα trolls-fake accounts είναι απλά μια μικρή απόδειξη της έλλειψης ηθικής, πολιτικού πολιτισμού και τόλμης (για να μην χαρακτηριστεί ως ένδειξη δειλίας από έναν υποψήφιο που ζητά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων για να πάρει το τιμόνι μιας ολόκληρης χώρας στα χέρια του). Να σημειωθεί επίσης ότι, για την εποπτεία και τον συντονισμό των trolls/fake accounts (που δούλευαν για τον υποψήφιο ΝΧ), ανάλωνε χρόνο και ενέργεια ενόσω υπηρετούσε την Κυπριακή Δημοκρατία ως ΥΠΕΞ.

Φαίνεται ότι, όσοι βγαίνουν μπροστά, το κάνουν μετά από προσωπική ρήξη μαζί του. Αυτό μου προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τον μηχανισμό με τον οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταφέρνει να εντάξει κόσμο στην προσπάθεια του. Ας αρχίσουμε να λέμε λοιπόν, τα πράματα με το όνομα τους. Διαφορετικά, σιωπηλά αποδεχόμαστε και νομιμοποιούμε τις πελατειακές σχέσεις, τα παιχνίδια ανταλλαγμάτων, και τον ξεπεσμό της πολιτικής.

Troll accounts: Ποιος τρολλάρει ποιον;

Μια και το θέμα μας είναι τα trolls στις Προεδρικές…

Ένα troll account που παριστάνει την υποψήφια πρόεδρο, κατάφερε να παίξει στα ΜΜΕ πιο εύκολα που υποψηφίους που πληρώνουν για την προβολή τους. Πριν λίγες μέρες, μια συνάδελφος μου είπε “για τρολλ, εν πολλά μπροστά η καμπάνια”. Αναφέρομαι στον λογαριασμό “Αναστασία Σάντη” που εμφανίστηκε εδώ και ένα 10ήμερο περίπου στο Twitter, προβάλλοντας διάφορες “θέσεις” στα πλαίσια του “προτεινόμενου προγράμματος διακυβέρνησης” της.

@ASandi2023 δεν θα ψήφιζα, αλλά το μόνο που μπορώ να πω με κάθε σιγουριά, είναι ότι εξέθεσε πολλούς και πολλά. Κάπου είδα ένα εύστοχο σχόλιο, ότι αν και troll, μπορεί να αποτελέσει “πήχη για να συγκρίνουμε με τους υπόλοιπους υποψήφιους”. Αυτό θυμήθηκα διαβάζοντας το σημερινό δημοσίευμα του Πολίτη για τα troll accounts του Νίκου Χριστοδουλίδη. Τελικά ποιος μας τρολλάρει περισσότερο, θα το κρίνει ο χρόνος.