Ήταν Οκτώβριος του 1986 όταν ο βρετανικός τύπος ανέφερε για πρώτη φορά ότι ο Freddie Mercury έκανε αιματολογικές εξετάσεις για HIV στην κλινική Harley Street. Ο Mercury έκτοτε, αρνήθηκε αρκετές φορές ότι ήταν φορέας του ιού. Άλλωστε, σύμφωνα με δηλώσεις του τότε συντρόφου του, Jim Hutton, ο Freddie Mercury διαγνώστηκε με AIDS στα τέλη του Απρίλη του 1987. Ωστόσο, μερικά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα στις 23 Νοεμβρίου 1991, ο Freddie Mercury δια μέσου του ατζέντη του Jim Beach, ετοίμασε μια δημόσια δήλωση μέσω της οποίας γνωστοποιούσε ότι είναι θετικός στον HIV, δίνοντας μια απάντηση στον τεράστιο αριθμό εικασιών που δημοσιεύονταν στον Τύπο τις προηγούμενες βδομάδες, και αποδεχόμενος το ότι δεν μπορούσε να αποκρύψει περισσότερο όλη την αλήθεια για την υγεία του, η οποία σημείωνε τότε μια δραματική επιβάρυνση.
“Following the enormous conjecture in the press over the last two weeks, I wish to confirm that I have been tested HIV positive and have AIDS. I felt it correct to keep this information private to date to protect the privacy of those around me. However, the time has come now for my friends and fans around the world to know the truth and I hope that everyone will join with me, my doctors and all those worldwide in the fight against this terrible disease. My privacy has always been very special to me and I am famous for my lack of interviews. Please understand this policy will continue.”
November 23, 1991
Την επόμενη μέρα, σαν σήμερα, στις 24 Νοεμβρίου του 1991, ο Freddie Mercury φεύγει από τη ζωή.
Για ακόμα μια φορά, με τον δικό του τρόπο είχε καταφέρει να αποδεσμευτεί πλήρως από τον καθωσπρεπισμό της πουριτανής κοινωνίας που τον αντιμετώπιζε με σοκ, ως ένα ομοφυλόφιλο που πάσχει από AIDS. Η άρνησή του στους τύπους και τον καθωσπρεπισμό ήταν βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του, και φρόντιζε να το επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία που έβρισκε. Δήλωνε ανοιχτά ότι δεν ήταν “φτιαγμένος” για τον παράδεισο, και ότι στην κόλαση θα έβρισκε μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Ποτέ δεν είχε σκοπό να ικανοποιήσει κανένα άλλο. Ο ίδιος δήλωνε πως αυτό που κρατούσε τους Queen στη δισκογραφία ήταν τα λεφτά, ότι δεν είχε ως στόχο να αλλάξει την κοινωνία μέσα από τη μουσική του αλλά μόνο τον θυμούνται ως το μέλος ενός συγκροτήματος που έπαιζε απλά καλή μουσική. “Αν ο κόσμος σταματήσει να αγοράζει τα άλμπουμς μας, θα σταματήσω τη μουσική και θα κάνω κάτι άλλο. Ίσως γίνω στρίπερ. Και να κάνω στριπτίζ με τη μουσική που έγραψα“. Δεν αυτοπροσδιοριζόταν άλλωστε ως καλλιτέχνης, αλλά ως μια “μουσική πόρνη”.
Ο θάνατός του, είχε ανάλογη επίδραση και στις ζωές χιλιάδων ομοφυλοφίλων και φορέων του AIDS, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα συγκεκριμένα θέματα. Τα υπόλοιπα μέλη των Queen φρόντισαν να τιμήσουν και να διατηρήσουν τη μνήμη του με την ίδρυση του “The Mercury Phoenix Trust” το 1992, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού που δραστηριοποιείται για την καταπολέμηση και την αντιμετώπιση του HIV/AIDS. Μέχρι σήμερα, έχει διαθέσει σε αυτό τον σκοπό, πέραν των 17 εκατομμυρίων λιρών μέσω περισσότερων από 1,500 προγραμμάτων σε 57 διαφορετικές χώρες.
Εγώ λέω ότι Freddie is not dead. Τουλάχιστον, έτσι προσπαθώ να με πείσω.