Search
Close this search box.

Μένουν οι ίδιες οι απόψεις των Κυπρίων για τους gay 25 χρόνια μετά;

First published @LimassolToday

Ένα βίντεο που «παίζει» τις τελευταίες ώρες στο κυπριακό Facebook από το 1997, από την εκπομπή «Ετυμηγορία» που προβαλλόταν τότε από τη LTV, σε σχέση με τις απόψεις των πολιτών για την ομοφυλοφιλία στην Κύπρο, έρχεται να μας προβληματίσει για το πόσο πραγματικά άλλαξαν οι απόψεις των Κυπρίων για άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού. Οι απόψεις των πολιτών που καταγράφονταν στο τότε ρεπορτάζ, δεν απέχουν και πολύ από τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην κυπριακή κοινή γνώμη. Εάν αγνοήσει κανείς την εικόνα, και ακούσει μόνο τον ήχο από το σχετικό βίντεο, θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να αντιληφθεί ότι έρχεται από 25 χρόνια πριν.

Από George Sycallides/Youtube

«Θα τον βοηθούσα όσο μπορούσα…να αντιμετωπίσει το…πρόβλημα σωστά»

ΚΙ ΟΜΩΣ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ 2022

Πέραν από την άγνοια που επικρατούσε τότε σε σχέση με την ομοφυλοφιλία, που έκανε κάποιους να θεωρούν ότι αυτή δεν αποτελεί κυπριακό φαινόμενο, μερικά από τα όσα μπορεί κανείς να ακούσει στο πιο πάνω απόσπασμα μοιάζουν τρομακτικά οικεία με το σημερινό περιβάλλον μας. Στην ερώτηση «εάν είχες κάποιο γνωστό που σου ανακοίνωνε ότι είναι ομοφυλόφιλος, πώς θα αντιδρούσες;», άλλοι έκαναν λόγο για την ανάγκη ψυχιατρικής παρακολούθησης, για την ανάγκη βοήθειας του ομοφυλόφιλου, άλλοι ότι δεν θα το δέχονταν και ότι δεν θα το ανέχονταν στο σπίτι τους, αλλά και το ότι θα «σοκαρίζονταν» γιατί δεν το θεωρούν φυσιολογικό και ενάντια στη φύση του ανθρώπου. Ένας κύριος μάλιστα, δηλώνει χωρίς κανένα ενδοιασμό ότι θα χαλούσε τη φιλία του.

«Θα του συμπαρασταθώ φυσικά… για να τον μεταπείσω…».

ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΩΣ “ΘΥΜΑΤΑ” ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ;

Υπήρξαν βέβαια και ορισμένες προοδευτικές φωνές, παρόλο που η ομοφυλοφιλία λανθασμένα παρουσιάζεται από πολλούς συχνά ως «επιλογή». «Ο καθένας δικαιούται να είναι οτιδήποτε θέλει», «ο καθένας μπορεί να επιλέξει για τη ζωή του ό,τι θέλει».

Μπορεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός να επηρεάζεται από κοινωνικο-πολιτισμικά χαρακτηριστικά, και την κουλτούρα ή την ανατροφή του καθενός, όμως τα επιστημονικά δεδομένα εξηγούν την ομοφυλοφιλία στη βάση βιολογικών παραγόντων. Συγκεκριμένα, ότι γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου.

Αυτό που δεν φαίνεται ότι δεν αλλάζει όσα χρόνια και αν περάσουν είναι εκείνο το «αλλά». Για αρκετούς είναι ΟΚ να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος, όχι όμως στο δικό τους σπίτι, ούτε το δικό τους παιδί. Ένα «αλλά» πνιγμένο στην υποκρισία, που στέκει διαχρονικά εμπόδιο στο να απεγκλωβιστεί η κοινωνία από οπισθοδρομικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις.

Τα συμπεράσματα που μπορεί να εξάγει κανείς από το συγκεκριμένο βίντεο, δεν θα απέχουν και πολύ από τα συμπεράσματα που θα εξάγει αν ρίξει μια ματιά στο Ευρωβαρόμετρο που διεξήχθη το 2019 εξετάζοντας τις διακρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κύρια σημεία από τις απαντήσεις των Κύπριων συμμετεχόντων είναι:

  • Το 67% των Κυπρίων θεωρεί ότι οι διακρίσεις σε άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού είναι ευρύ φαινόμενο στην Κύπρο
  • Το 44% των Κυπρίων δεν θα αποδεχόταν ως πρόεδρο ένα άτομο που είναι gay, λεσβία ή bisexual
  • Το 23% δεν θα ένοιωθε άνετα εάν ένας συνάδελφός τους με τον οποίο είχαν καθημερινή επαφή
  • Το 65% δεν θα ένιωθε άνετα εάν το παιδί τους ήταν ερωτευμένο ή σε σχέση με άτομο του ιδίου φύλου
  • Το 44% θεωρεί ότι άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού θα είχαν μειονέκτημα κατά την πρόσληψή τους σε μια εταιρεία στην Κύπρο
share this