Search
Close this search box.

Αβέρωφ goes to Βαρώσι gone wrong

Η Καντάρα κρούζει. Θέλω να “παίξω” επικοινωνιακά με το Κυπριακό. Ας θυμηθώ το Βαρώσι που όταν εχάννετουν, εχάθηκα και εγώ μαζί του

Εχτές, και ενώ η πυρκαγιά στην κατεχόμενη Καντάρα έφκαινε εκτός ελέγχου (που έκαψε μέχρι στιγμής 5000 στρέμματα γης), ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποφάσισε να βολτάρει στο Βαρώσι.

Λογικά, βάσει των ρεπορτάζ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, που βρέθηκε στο Βαρώσι “για την πατρίδα και όχι για τις εκλογές”, μπορούσε να δει τους καπνούς από τον χώρο όπου “τυχαία” περικυκλώθηκε από εκπροσώπους των ΜΜΕ, πριν μας πει για ακόμα μια φορά περί της συμβολικότητας της Αμμοχώστου σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, πριν απευθύνει έκκληση στους Τουρκοκύπριους να “πιέσουν την Τουρκία και την ηγεσία τους να σταματήσουν τη λεηλασία”, και πριν μας ξαναπεί ότι “αν χαθεί το Βαρώσι, χάνεται και η Κύπρος”.

Δεν ξέρω αν το Βαρώσι τελικά εχάθηκε οριστικά. Δεν ξέρω επίσης, αν η Κύπρος χάθηκε πολύ πριν χαθεί το Βαρώσι.

Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι τον τζιαιρό που εχάνετουν το Βαρώσι, ο μόνος που εχάθηκε μαζί του ήταν ο ίδιος ο Αβέρωφ.

Πράμα που εφρόντισε να μας υπενθυμίσει έμμεσα ο ίδιος εχτές, όταν απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σε σχέση με την ανεπάρκεια που έδειξε η κυβέρνηση μετά τις τουρκικές απειλές για άνοιγμα του Βαρωσίου. Τζιαι υποσχέθηκεν μάλιστα ότι για όσο υπάρχει ΔΗΣΥ τζιαι για όσο ζει, θα δίνει μάχη για την επανένωση της Κύπρου, τζιαι πως δεν θα επιτρέψει να χαθεί η Αμμόχωστος.

Πέραν του παλιομοδίτικου τζιαι του κλισέ μιας τέθκοιας απέλπιδας επικοινωνιακής απόπειρας (βλ. βόλτα με βουλευτές, δημοτικούς συμβούλους, ΜΜΕ κ.ά στους 35 βαθμούς μέρα-μεσημέρι, μοιρολόι μπροστά στην κάμερα τζιαι χιλιοειπωμένες υποσχέσεις τζιαι σχήματα λόγου τύπου “ραγίζει η καρδιά μου, “δεν θα επιτρέψω”, “για όσο ζω”, “αν χαθεί το Βαρώσι θα χαθεί και η Κύπρος”), ο περίπατος του Αβέρωφ Νεοφύτου στο Βαρώσι κρίνεται ως ατυχής/λανθασμένος για άλλους δύο απλούς λόγους:

1. Λάθος timing: Αν τζιαι εξαναείπα ότι ο Αβέρωφ έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον καθορισμό του τι απασχολεί την κοινή γνώμη, η εχτεσινή του βόλτα στο Βαρώσι ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Αποφασίζεις να “παίξεις” επικοινωνιακά με το Κυπριακό πηγαίνοντας στο κατεχόμενο Βαρώσι μετά συνοδείας ΜΜΕ κλπ., ενώ την ίδια ώρα η κατεχόμενη Καντάρα κρούζει.

2. Λάθος issue: Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις 31 Αυγούστου 2020, μήνες δηλαδή πριν τυχαία εξαφανιστεί για κάποιο διάστημα λόγω του ανοίγματος του Βαρωσίου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ακριβώς ό,τι χρειαζόταν για να αναιρέσει ό,τι θα υποσχόταν για το Βαρώσι ως υποψήφιος ΠτΔ: “Όσον αφορά τα Βαρώσια, δεν ανησυχώ ότι κάτι θα συμβεί επί εδάφους μέχρι τον Οκτώβριο, παρόλο που στα χαρτιά και στις προετοιμασίες τους μπορεί να επεξεργάζονται τα διάφορα σενάρια αλλά επειδή είναι σαφέστατη η πεποίθηση μου που βλέπω εξελίξεις για το κυπριακό, δεν εκτιμώ ότι θα συνεχίσουν επιπρόσθετες  προκλητικές ενέργειες όσον αφορά τα Βαρώσια”.

Το να υπόσχεσαι κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων απέδειξες ότι δεν εμπίπτει στα θέματα που μπορείς να διαχειριστείς καλά, αφαιρεί σου που τη σοβαρότητα (ή σοβαροφάνεια καλύτερα), την αξιοπιστία σου, τζιαι ειδικά όταν γίνεται στα πλαίσια μιας προεκλογικής, αφαιρεί “πόντους” που τη δική σου υποψηφιότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα, μεταφέροντας τους ταυτόχρονα σε άλλους υποψηφίους-σίγουρα όχι τον Χριστοδουλίδη, λόγω μηδαμινής διαφοροποίησης του σε σχέση με τις ανεπαρκείς εκτιμήσεις και κρίση για την κατάσταση στο Βαρώσι.